Duitse vermogenbeheerder wil direct beleggen in Nederlandse boerderijen

Medium_001_boerderij-image-1026894
Detlef Schön
Boerderij.nl | 4 jun 2012

Nieuws
Duitse vermogenbeheerder wil direct beleggen in Nederlandse boerderijen

Hamburg - De Duitse vermogensbeheerder Aquila Capital wil kleine en middelgrote pensioenfondsen in Nederland warm maken om direct te beleggen in boerderijen. "We kopen alleen goede bedrijven en proberen die te verbeteren."

Qua liquiditeit scoort het beleggen in boerenbedrijven laag, erkent Detlef Schön van Aguila Capital in het Financieele Dagblad. "Het verschil in resultaat tussen een goede en een slechte boer is enorm. Wij kopen alleen goede boer­derijen en proberen die te verbeteren", zegt Schön, zelf een geschoolde boer met 100 hectare in het oosten van Duitsland. "Vaak heeft de huidige eigenaar geen geld voor verdere modernisering. Traditioneel is het zo dat jonge boeren eerst hun broers en zussen moeten uitkopen. Ze beginnen dus al met een forse schuld."

Doel van Aquila is om de productiviteit met minstens 20 procent te verhogen, zodat de waarde stijgt. Vertrouwen op hogere grondprijs is volgens Schön een te gemakkelijke strategie. "Iedereen leest in de krant dat grond schaarser en dus duurder wordt. Dat effect is grotendeels al ingeprijsd." Hij reist samen met acht collega-experts de hele wereld af. De Duitse vermogensbeheerder stopt alleen geld in bedrijven die ver onder de marktprijs kunnen produceren. "Boeren zijn altijd prijsnemers in plaats van prijszetters."

Hoog op het verlanglijstje staan grootschalige melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland, Australië en Chili, vleesvee- en gemengde bedrijven in Australië, suikerrietplantages in Brazilië, graanboerderijen in Uruguay en akkerbouwbedrijven in de VS en Roemenië. "Daar is de grond tot 80 procent goedkoper dan in West-Duitsland." Vooral de melkveebedrijven in Australië en Nieuw-Zeeland profiteren van de sterk toenemende vraag in Azië.

De Duitse vermogensbeheerder Aquila Capital is met in totaal  vier miljard euro onder beheer een kleine speler. In 2007 werd besloten de agrarische niche op te zoeken via direct beleggen in boerderijen. De nu in boerderijen geïnvesteerde  200 miljoen euro - vooral in Australië -  moet in vijf jaar zijn vervijfvoudigd. "We leggen aan iedereen uit dat we boeren zijn, geen zakenbankiers die een extra cursus hebben gehad."

door Esther de Snoo
  • Sign the petition to stop Industria Chiquibul's violence against communities in Guatemala!
  • Who's involved?

    Whos Involved?


  • 13 May 2024 - Washington DC
    World Bank Land Conference 2024
  • Languages



    Special content



    Archives


    Latest posts